Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Reisebudsjett: Europa

Hvor mye penger bør man ta med seg til denne delen av verden?

Artikler i samme serie:

  1. Finn riktig reisebudsjett
  2. Reisebudsjett: Afrika
  3. Reisebudsjett: Asia
  4. Reisebudsjett: Europa
  5. Reisebudsjett: Mellom & Sør-Amerika
  6. Reisebudsjett: Nord-Amerika
  7. Reisebudsjett: Oceania
Hus i Hellas

Se bilde i et større formatHus i Hellas. Foto: Fredrik Larsen

Krakow

Se bilde i et større formatKrakow. Foto: Fredrik Larsen

Europa og Russland:

Vest-Europa:
Regn med norske priser - og bli positivt overrasket hvis det er billigere. I europeiske storbyer som London, Roma og Paris koster en seng i en sovesal gjerne 150-200 kroner per natt. Et enkelt dobbeltrom går gjerne fra rundt 500 kroner og oppover. Budsjetter med rundt 500 kroner dagen hvis du skal backpacke i Vest-Europa. Finere hoteller, bedre restauranter, mer alkohol og mer shopping kan fort doble dette beløpet.

De nye EU-landene:
Land som Estland, Polen, Tsjekkia og Ungarn har hatt en velstands- og prisøkning de siste åra. Populære byer som Praha er dyre, særlig gjelder dette overnatting. Mat og drikke er som regel svært billig, særlig hvis du går dit de lokale går. En pils på en lokal pub i Tsjekkia trenger ikke koste mer enn 8-10 kroner, mens tilsvarende pils koster deg 40 kroner i turistløypa i det sentrale Praha. Regn med omkring 300 kroner dagen hvis du skal backpacke i de mer velstående av de tidligere østblokklandene. Men ønsker du vestlig standard på overnattingen må du betale langt mer.

Øvrige Øst-Europa:
Det tidligere Jugoslavia er blitt populært blant backpackere. Her kan du kombinere vakker Adriaterhavskyst, fjellvandring i Alpene og spennende byer som Zagreb og Beograd. På Balkan bør du budsjettere med 250-300 kroner per dag som backpacker (Slovenia er unntaket. Landet, som ble EU-medlem i 2004, nærmer seg vesteuropeisk prisnivå). Adriaterhavskysten om sommeren er dyrest. Billige overnattingsmuligheter kan være mangelvare, blant annet i Kroatia og Serbia.

Russland er ikke noe billig land. Moskva er blitt kåret til en av verdens dyreste byer. Shopping i moderne merkevarebutikker, besøk på trendy restauranter og alkohol på turistbarer koster mye - nesten like mye som i Norge. Men handler du på lokale markeder, spiser på enklere russiske restauranter og gjør som russerne og drikker på offentlig plass, sparer du mye penger. Moskva og St. Petersburg har enkelte nokså rimelige hosteller, men andre russiske byer har lite å by på når det gjelder billig overnatting. Mange velger å bo hjemme hos familier når de besøker Russland, men selv dette kan koste 150 kroner døgnet hvis du ikke har spesielle kontakter. Vi mener 400 kroner dagen er et rimelig budsjett i Russland, transport inkludert. Men ha ekstra penger i bakhånd hvis du reiser rundt på egenhånd. Ankommer du byer som Jekaterinburg eller Irkutsk uten hotellbestilling, må du fort ut med 300-400 kroner for å få ei seng for natta. Ei helflaske vodka, derimot, får du for 40 kroner.
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no