Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Fakta om byen

Karthago er en by i Tunisia, med en mektig historie. Den ble grunnlagt på 800-tallet f.Kr. Byen står i dag på UNESCOs verdensarvliste.

Artikler i samme serie:

  1. Appelsinslang i Karthago
  2. Fakta om byen
  3. El-Jem
  4. Dougga
  5. Sufetula
Karthago Bad

Se bilde i et større formatKarthago Bad. Foto: Fredrik Larsen

Historisk overblikk
Karthago er fønikernes gamle handelsby - grunnlagt på 800-tallet f.Kr. Den staselige byen ble raskt hovedstaden i hele det fønikiske riket, som strakte seg vest til Atlanterhavet og øst til Store Syrte. Karthago ble Romas hovedkonkurrent i kampen om verdensherredømme. I de tre puniske krigene tapte byen sine kolonier. Og så, i 146 f.Kr., ble Karthago tilintetgjort. Senere bygde romerne opp byen igjen. Den kom deretter under vandalenes styre og i 533 e.Kr. under bysantinsk herredømme. Til slutt ble Karthago ødelagt en gang for alle av araberne i 698. Karthago står nå på UNESCOs verdensarvsliste.

Dette ser du
Restene etter fønikernes stolte by ligger nå spredt utover seks forskjellige områder som ligger så langt fra hverandre at du må beregne minst en time på å se hvert sted. Alle er dekket av den samme inngangsbilletten til 5.200 tunisiske dinarer pluss 1 dinar i fotoløyve. Noen av ruinene er imidlertid i så dårlig forfatning at de fleste besøkende nøyer seg med å se to av områdene:

Byrsa-åsen er høydepunktet for visitten i Karthago. I fønikisk tid var åsen byens spirituelle samlingspunkt. Her lå tempelet tilegnet den karthagiske guden Escmoun. Senere jevnet romerne tempelet med jorden og bygget i stedet sitt eget Capitol-tempel og forum på stedet. Disse er også radert vekk. Likevel er det fint å vandre rundt mellom de puniske og romerske ruinene om fremdeles står på Byrsa-åsen. Herfra har du også en storslagen utsikt over hele Karthago. Kommer du før ni om morgenen, har du dessuten hele ruinparken for deg selv. Med i inngangspengene får du også adgang til Musée de Carthage, som har flere flotte romerske statuer og et godt utvalg puniske duppeditter.

Antonine-badene var engang de tredje største i hele det veldige romerske imperiet. Vandalene raserte stedet i 439 e.Kr., men fremdeles er restene av de enorme badene et imponerende syn. Antonine-badene ligger dessuten nydelig til ved havkanten - og med den tunisiske presidentens palass som nærmeste nabo. Dette er første Karthago-stoppested for alle turistbussene, så her gjelder det å være tidlig ute om du ikke ønsker alle bildene dine fulle av shortskledde tyskere, franskmennn og svensker.

Inngangsbilletten gir deg også adgang til følgende Karthago-ruinområder:

Tophet-helligdommen er stedet hvor punerne ofret mer enn 20 000 spedbarn til guddommene Baal Hammon og Tanit for å sikre seg hell og lykke i vanskelige tider. Brorparten av spedbarna ble derfor ofret i løpet av de tre krigene mot Roma. Ruinene av Tophet-helligdommen ligger rett øst for Carthage Salammbô-togstasjonen.

Et kvarters spasertur på vestsiden av Byrsa-åsen ligger det romerske amfiteateret. Det var engang ett av de største i hele det romerske riket, men nå er det nesten ingenting igjen av det.

Nord-øst for amfiteateret finner du de 15 imponerende store La Malga-sisternene, som forsynte hele verdensbyen med vann. Veien hit er krøkkete og kun verd strevet for de største Karthago-fanatikerne.

Ruinene av noen totalt gjengrodde romerske villaer ligger rett ved siden av et romersk teater. Heller ikke her er det imidlertid mye igjen av den originale konstruksjonen. I stedet har myndighetene bygget opp et splitter nytt teater av betong - komplett med lyskastere montert i høye tårn. Alt for å huse den internasjonale musikkfestivalen som hvert år utspiller seg i Karthago.

Reisen dit
Ruinene av Karthago ligger innenfor bygrensene til Tunisias hovedstad Tunis. Det er lett å komme til den nå så fasjonable bydelen ved hjelp av offentlig kommunikasjon: Ta ganske enkelt det pålitelige toget som går mange ganger i timen fra Tunis Marine TGM Station og til hvilken som helst av de seks stasjonene som heter Carthage-ett-eller-annet. Vil du gå rett til Byrsa-åsen, lønner det seg å hoppe av toget på holdeplassen Carthage Dermech. Derfra er det en kort spasertur blant moderne luksusvillaer opp til åsen.

Men romerne har etterlatt seg flere imponerende ruiner i nåværende Tunisia enn bare Karthago.
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no