Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

El-Jem

El-Jem

Juvelen blant ruinene er amfiteateret El-Jem. Det er nesten like stort som Colosseum i Roma - 138 meter langt, 114 meter bredt og med plass til 30 000 tilskuere - og i bemerkelsesverdig god stand.

Artikler i samme serie:

  1. Appelsinslang i Karthago
  2. Fakta om byen
  3. El-Jem
  4. Dougga
  5. Sufetula
Busstrøbbel

Se bilde i et større formatBusstrøbbel. Foto: Fredrik Larsen

El-Jem

Se bilde i et større formatEl-Jem. Foto: Fredrik Larsen

Historisk overblikk
Det imponerende amfiteateret ble antagelig bygget mellom 230 og 238 e.Kr. på ordre fra den Afrikanske konsulen og lokale landeieren Gordian. Da han var 80 år gammel, i det Herrens år 238, ble han utropt som romersk keiser i El-Jem-colosseumet under et mislykket kuppforsøk. Gordian begikk derfor selvmord i amfiteateret da det ble klart at opprøret var dødfødt.
På 1600-tallet sprengte troppene til Mohammed Bey hull i El-Jems vestvegg for å få tak i noen lokale stammekrigere som hadde forskanset seg i opprør mot strenge skattekrav. Amfiteatret står nå på UNESCOs verdensarvsliste.

Dette ser du
Etter at du har løst billett for 4.200 tunisiske dinarer pluss 1 dinar i fotoløyve, kan du fritt utforske det veldige amfiteateret. Du kan klatre opp til den øverste seteraden og skue utover det praktfulle byggverket eller nyte utsikten over den rufsete byen som El-Jem ligger i hjertet av. Du kan vandre mellom imponerende bueganger inni murene. Og du kan undersøke de to lange tunellene under scenen, hvor gladiatorene og de ville dyrene ble holdt fanget før de skulle ut på arenaen for å underholde massene.

Reisen dit
El-Jem ligger midt i den lille byen ved samme navn, som ligger ved hovedveien midt mellom Sousse og Sfax. Det går elleve busser daglig mellom de to store byene - som alle svipper innom El-Jem. Det går også fem daglige tog til både Sfax og Sousse, samt ett tog til Tunis. De fleste av disse togavgangene er imidlertid enten svært sent eller svært tidlig på dagen. Ved siden av byens største moské ligger louage-stasjonen. Herfra går det ofte biler til Sousse, og den tålmodige kan også ta louage til Sfax, selv om det ofte tar flere timer før bilen er full - og dermed klar til avgang.
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no