Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Dougga

Den mest spektakulære av alle de romerske ruinansamlingene i Tunisia, finner du i Dougga. Her er det færre turister enn ved de andre romerske oldtidsbyene, og ruinene ligger usedvanlig vakkert til på toppen av en grønn ås.

Artikler i samme serie:

  1. Appelsinslang i Karthago
  2. Fakta om byen
  3. El-Jem
  4. Dougga
  5. Sufetula
Historisk overblikk
Karthagerne la under seg den allerede da imponerende byen Dougga (eller Thougga, som den het på den tiden) omtrent 400 år f.Kr. Under den andre puniske krig erobret så numidierne byen, og de beholdt kontrollen selv etter at romerne gjorde sitt inntog i provinsen og knuste Karthago i 146 f.Kr. Etter at den siste numidiske kongen, Juba I, støttet feil side i den romerske borgerkrigen og tapte så det suste i 46 e.Kr., tok imidlertid romerne over styringen av Dougga.

I det andre til fjerde århundre e.Kr. var byen på høyden av sine glansdager med 5000 innbyggere. Men med vandalene kom forfallet, og siden har det bare gått nedover med den engang så staselige byen. Fremdeles bor det imidlertid noen få familier der i noen små gårdsbygg nord på området.

Dette ser du
Du kan vandre rundt i Dougga-ruinene i timesvis. Forskerne har funnet restene av hele 21 templer på området, som det koster 2.100 tunisiske dinarer pluss et eventuelt fotogebyr på 1 dinar, å få tilgang til. Litt av moroa er å utforske ruinene på egenhånd, men her er noen av de absolutte høydepunktene:

Teateret klamrer seg til fjellsiden og rommet 3500 publikumere. Det ble bygget i 188 e.Kr. av rikmannen Marcus Quadrutus. Og selv om teateret er blitt grundig renovert, er det et imponerende syn. Særlig praktfull er utsikten fra den bakerste benkeraden. Under den årlige Dougga-festivalen blir det her fremført klassiske drama.

Capitolen, eller hovedtempelet, i Dougga er den største enkeltattraksjonen i ruinbyen. De massive steinveggene, som rager nesten ti meter i været, og de flotte søylene er fremdeles et usedvanlig staselig syn. Tempelet var bygget med penger fra den velstående Marcius-familien i 166 e.Kr. til gudene Jupiter, Juno og Minervas ære.

Det libyo-puniske mausoleum regnes som det best bevarte og flotteste eksempelet på før-romersk byggestil i hele Tunisia. Monumentet er 21 meter høyt, og på toppen står en liten pyramide med en løve ved foten. Mausoleet ble bygget under den numidiske kong Massinissa på begynnelsen av det andre århundre f.Kr., og er dedisert til "Ateban, sønn av Ypmatat, sønn av Palu" - som støtten har inngravert både på punisk og libysk.

Reisen dit
Dougga-runinene ligger seks kilometer vest for den lille byen Tebersouk. Dit kan du komme både med buss og louage fra Tunis og fra den flotte fjellbyen Le Kef. Fra Tebersouk har du ikke noe annet valg enn å ta drosje den siste biten. Husk å avtale et tidspunkt hvor taxisjåføren skal komme å hente deg igjen. Betal halvparten av de ca. 15 tunisiske dinarene denne servicen vil koste på forhånd - og du er garantert at bilen vil komme for å hente deg til nøyaktig avtalt tidspunkt.
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no