Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Sufetula

Sufetula

Sufetula er ikke fullt så kjent som Karthago, El-Jem og Dougga, men er likevel en perle av en romersk ruinby - vel verd et besøk.

Artikler i samme serie:

  1. Appelsinslang i Karthago
  2. Fakta om byen
  3. El-Jem
  4. Dougga
  5. Sufetula
Historisk overblikk
Sufetula var en viktig utpost-by i det romerske imperium, men i dag vet man svært lite om byens historie. Fordi jorda rundt byen var (og er) ideell for olivendyrking, vokste Sufetula seg raskt mektig. De gode dyrkningsmulighetene gjorde at byen ikke forfalt i takt med de andre romerske områdene på 300-tallet e.Kr. I stedet gjorde bysantinerne Sufetula til sin regionalhovedstad - og forandret med det byen til en sterk festning.

Dette ser du
For inngangsbilletten på 2.100 tunisiske dinarer og et eventuelt fototillegg på 1 dinar, får du adgang til hele ruinparken.

Kronjuvelen på området er de mye omtalte templene. De ligger midt i Sufetula på toppen av et lite høydedrag og skuer utover byen. Det er tre templer - det største og midterste er dedisert til Jupiter, mens de to litt mindre templene er tilegnet himmelgudens søstre, Juno og Minerva.

Rett foran de tre templene ligger den trippelbuede Antonine-porten, oppkalt etter den romerske keiser Antonius Pius og bygget i 139 f.Kr.

Det gamle teateret er også verd ekstra oppmerksomhet. Derfra får du en storslagen utsikt over den oftest uttørkede elva Oued Sbeitla og oliventreplantasjene som omkranser gamle Sufetula. Teateret ble bygget i det tredje hundreår f.Kr., og lite er igjen av originalbygget. Kun enkelte søyler og orkestergraven gjenstår.

Reisen dit
Sufetula ligger i byen Sbeitla, som ligger midt i ingensteder 107 km sørvest fra Kairouan. Det går tre daglige busser til Tunis og én til Le Kef. Det er også mulig å ta louage fra Kairouan. Kommer du fra Le Kef eller Tunis, lønner det seg imidlertid å ta buss eller louage til byen Kasserine, og så skifte over til en lokal louage der, for å kjøre de siste 38 kilometrene til Sbeitla.
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no