Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Sand. Gi meg sand!

Sahara - verdens største ørken. Er du backpacker og vil besøke dette enorme sandhavet er Tunisia det beste stedet å begynne.

Sahara

Se bilde i et større formatSahara. Foto:

Ørken i Afrika

Se bilde i et større formatØrken i Afrika. Foto:

Chott el Jerid

Se bilde i et større formatChott el Jerid. Foto:

Matmata

Se bilde i et større formatMatmata. Foto:

I Sør-Tunisia er det lett å komme seg ut i Sahara. Tunisia er et åpent og enkelt land å reise i - i motsetning til sine naboer Algerie og Libya. Fra det sørlige Tunisia er det sand, sand, sand helt til det legendariske Timbuktu og enda lenger.

Hva med å overnatte under åpen himmel i sanden? Se den klare stjernehimmelen, høre billene og skorpionene som nesten lydløst beveger seg i sanden, danse rundt bålet til tradisjonell nomademusikk og høre dromedarene brøle.

Sahara er ekstrem. Ørkenen er glodhet om dagen, men kan være iskald om natta. Når det blåser opp til storm forsvinner sikten, og millioner av sandpartikler pisker deg i ansiktet, setter seg i klærne dine og visker ut alle spor i ørkenen.

Men Sahara-reisen trenger ikke nødvendigvis å være så ekstrem. Sør-Tunisia byr også på ørkenopplevelser av det mer sedate slaget. Du kan velge å ri kamel en times tid i trygge omgivelser, reise på halvdagstur med firehjulstrekker eller bare se sandstormen fare forbi utenfor vinduet i hotellrommet.

De sør-tunisiske tettstedene Douz, Tozeur og Matmata er de beste utgangspunktene for turer til Sahara. Førstnevnte sted har det aller største tilbudet av organiserte turer ut i ørkenen for backpackere med lite penger. I Douz er det bare å møte opp og du kan normalt hoppe på en organisert tur allerede samme dag. Tilbudet varierer fra korte rideturer på kamelryggen til ukelange safarireiser dypt inn i ørkenen. Prisene ligger på vel 250 kroner per dag for lengre turer, 150 kroner for en halvdagstur og 35 kroner per person per time for kamelridning i randsonen av Sahara. Hvis du vil inn i det virkelige Sahara, bør du velge en lengre tur med overnatting. Nærområdet rundt Douz er neppe nok for den eventyrlystne ørkenturisten. Mange turer inkluderer flere timer på kamelryggen. Dette kan være en real belastning for lårene og ryggen, så tenk på kroppens ve og vel før du bestiller.

Tozeur ligger like ved den inntørkede saltsjøren Chott el Jerid er i seg selv en stor opplevelse. Tozeur er bygget i en oase bestående av 200 000 palmer, og den lille byen er senter for den organiserte turismen i det tunisiske Sahara. Også Tozeur har rikelig med selskaper som kan hjelpe deg med å komme inn i ørkenen.

I Matmata har folk tradisjonelt bygd boliger i huler nede i jorda for å beskytte seg mot sola. Fortsatt bor mange familier i disse jordhulene. Hulene er Matmatas attraksjon nummer én, og det kommer en ganske stri strøm av turister til det lille stedet. For "Star Wars"-frelste er Matmata et must. Scener fra filmene er spilt inn der, blant annet på Hotel Sidi Driss. Omkring Matmata ser du mye av det steinete, kuperte halvørken-landskapet som preger områdene på grensen av tunisisk Sahara.

På en ørkenreise til Tunisia er det naturlig å kombinere Matmata, Douz og Tozeur. Stedene ligger omkring 100 kilometer fra hverandre og det er greit å komme seg rundt med offentlig transport.

Før du reiser, glem ikke å pakke med deg solkrem med høy faktor, solhatt, solbriller og et skjerf til å beskytte ansiktet med. Kamera og elektronisk utstyr bør pakkes i plastposer for å holde sanden ute. Ta også med varme klær til de kjølige ørkennettene.
Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Appelsinslang i Karthago

Mellom appelsintrær og gule blomster ligger ruinene av Romas mektigste fiende. Karthago. Selv om lite er igjen av den engang så vakre byen, er de få minnesmerkene som fortsatt eksisterer vel verdt et besøk. I likhet med flere andre romerske ruiner i Tunisia.

Lykketog til luksusland

Over hele verden finner du små turisttog. Happy Noddy Train i den tunisiske charterbyen Sousse skiller seg imidlertid fra sine fetre og kusiner: Lykkelige Noddy tar deg ut av charterslummen og til de rikes paradisby Port El Kantaoui.

Sufetula er ikke fullt så kjent som Karthago, El-Jem og Dougga, men er likevel en perle av en romersk ruinby - vel verd et besøk.

Til Afrika for en tusenlapp

Lyst til å reise til Afrika? Vi viser deg hvordan du kommer til Nord-Afrika for en tusenlapp.

Fakta Tunisia:
Fakta Tunisia:

Reise til Tunisia: Den billigste måten å komme seg til Tunisia på er å kjøpe en billig charterreise. Du får en uke i Tunisia på restplass for rundt 1500 kroner i lavsesongen. Charterreisende til Tunisia blir innkvartert i Sousse eller Hammamet lenger nord i landet, men derfra er det kun en dagsreise med buss til Sahara.

Rutefly til hovedstaden Tunis, helt nord i landet, er ikke spesielt rimelig. Regn med priser fra 3500 kroner og oppover for en tur-retur-billett.

Reise rundt: Lokaltransport i Tunisia er veldig rimelig. Du har valget mellom buss og organiserte fellesdrosjer, kjent som louage. Buss og louage koster omtrent det samme, men i louage er det normalt bare 5-8 passasjerer. Louage er imidlertid ikke for den utålmodige. Drosjen kjører nemlig ikke før den er full, og det kan i verste fall bety flere timers ventning.

Overnatting: Douz: Hotel 20 Mars midt i sentrum av lille Douz er et hyggelig, rent og meget veldrevet sted. Hotellet ordner også alt du kan drømme om av turer til ørkenen. Overnatting i enkelt- og dobbeltrom med frokost fra omtrent en 50-lapp per person.

Matmata: Scener fra "Star Wars" er filmet i baren i Hotel Sidi Driss, noe hotellet skryter uhemmet av. "Star Wars"-tilknytningen gjør hotellet til det mest spesielle overnattingsstedet i Matmata, og en stri strøm av turister kommer til dette lett synlige hotellet hver dag. Kvaliteten på hotellet er derimot slapp med skitne rom og mutt betjening. Du betaler ca 80 kroner natta for seng med frokost, enten du er heldig å kapre et av dobbeltrommene eller blir henvist til sovesal.

Tozeur: Hotel Essalem, ved den østlige utfarten av byen, er anbefalt for deg som reiser på lavbudsjett. Stedet er enkelt, holder bra standard og kan organisere turer blant annet til spennende oaser i fjellene utenfor Tozeur. Regn med å betale vel 30 kroner natta for ei seng.

Ønsker du litt høyere standard er Residence Warda på Avenue Abdulkacem Chebbi verdt å oppsøke. Stedet er rent og velholdt og har en veldig hyggelig bakgård der du kan slappe av etter en varm dag i ørkenen. Priser fra omkring 60 kroner per person per natt.

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no