Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Høydepunkter rundt Johannesburg

Hva kan man gjøre i Johannesburg? Her er en oversikt over blant annet museer, markeder, huler og monumenter.

Artikler i samme serie:

  1. Sør-Afrika på full gass
  2. Høydepunkter rundt Johannesburg
  3. Praktiske Johannesburg
Apartheidmuseet

Apartheidmuseet.

Pretoria

Pretoria.

Soweto

Soweto.

Sterkfontein

Sterkfontein.

Voortrekker-monumentet

Voortrekker-monumentet.

Soweto:

Sør-Afrikas mest kjente township – svarte bydel – ligger i utkanten av Johannesburg og har 2-3 millioner innbyggere. Soweto er også landets rikeste township, og du ser langt flere villaer med hage og bil i garasjen enn du ser skur av papp og bølgeblikk. Samtidig har Soweto et kjempeproblem med en raskt voksende hiv-epidemi, og hyppigheten av voldtekt og drap er blant verdens høyeste. Med lokalkjent guide er det fullt mulig å besøke Soweto. For organiserte turer, sjekk Jimmy’s Face to Face Tours.
Attraksjoner:
• Minnesmerket etter Hector Peterson, en ung gutt som ble drept under opptøyene i 1976.
• Vilakazi St, den eneste gata i verden hvor to Nobelprisvinnere har bodd. Hvem? Tidligere president Nelson Mandela, selvsagt, og erkebiskop Desmond Tutu.Apartheidmuseet:
Dette er Johannesburgs viktigste museum, og et sted du ikke bør gå glipp av. Med separate innganger for hvite og ikke-hvite settes tonen for en utstilling som viser apartheidregimets systematiske undertrykkelse av den svarte og fargede befolkningen. Etter en vandring mellom bilder, tekster og filmer med rystende dokumentasjon av det rasistiske styrets politikk, avsluttes rundturen i museet med en hyllest til det første frie valget i 1994 og den nye regnbuenasjonen Sør-Afrika.
Inngang: 25 rand.

Melville: En av Johannesburgs aller hyggeliste bydeler og et område hvor både svarte og hvite ferdes. Her føles det trygt og avslappet, og du finner mange utesteder, kafeer og koselige små butikker. Dette er et av få områder som egner seg for å rusle rundt på egenhånd – Johannesburg er ellers en by som er lagt opp til at du kjører bil. Paradis for deg som leter etter typiske sørafrikanske suvenirer finner du i Giraffe Center - African Arts and Crafts, 2nd Avenue 85, Melville.

Bruma Lake-markedet: Her selges alt fra ubrukelig søppel til førsteklasses suvenirer. Du betaler 3 rand for å slippe inn på Bruma Lake-markedet, et ganske stort område med små butikker og boder. I tillegg til et variert utvalg av rimelig shopping, er det også mulig å få seg en billig matbit.

Sterkfontein – Menneskehetens vugge: Sterkfontein er et hulekompleks som tilhører et større område som markedsføres under navnet Menneskehetens vugge. I dette området vandret menneskenes forfedre for 3,5 millioner år siden. Ved Sterkfontein er det mulig å delta på en guidet tur ned i hulene og høre den fascinerende historien om det 3,3 millioner år gamle skjellettet som ble funnet i 1998. Flere andre funn er også over 2 millioner år gamle. Sterkfontein ligger ca 1 times kjøring fra Johannesburg.

Pretoria: Sør-Afrikas hovedstad er mindre enn nabobyen Johannesburg. Pretoria var boernes maktsentrum, og Church Square midt i byen omkranses av grandiose bygninger fra slutten av 1800-tallet, tida før boerstatene gikk i union med britene. Bydelene Arcadia og Hatfield er svært velstående, med ambassadebygninger på rekke og rad. Innimellom finnes hyggelige restauranter. Pretoria har for øvrig en stor studentbefolkning. Union Buildings ligger på en høyde med utsikt over sentrum og huser Sør-Afrikas regjering. Nedenfor er en liten park som er velegnet til en piknik i den rolige hovedstaden.

Voortrekker-monumentet: På en liten ås utenfor Pretoria ruver det bisarre Voortrekker-monumentet. Her er regnbuenasjonen Sør-Afrika fullstendig fraværende. Monumentet ble reist i 1940 for å minnes boernes lange marsj for å legge under seg Sør-Afrika. Boerne var nederlendere som opprinnelig slo seg ned rundt Cape Town på 1600-tallet. Da 1800-tallet kom følte de seg truet av britene og flyttet med folk og fe innover i landet. Men landet var selvsagt ikke ubebodd, og mange afrikanere måtte bøte med livet da boerne marsjerte framover. Voortrekker-monumentet gjør heltedåd ut av en del av sørafrikansk historie som i dag framstår som temmelig brutal. Boerfamilier i sine beste klær besøker fortsatt monumentet, som mange ønsker å rive. Men Nelson Mandela har sagt at murkolossen skal få stå fordi også den er en del av landets historie. Inngang: 25 rand.
Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no