Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Slik finner du billigbillettene

Lyst til å finne de billigste flybillettene du også? Vi gir deg noen triks i jakten på rimelige flyseter, og dessuten hjelp til å unngå at reisen med lavprisselskapet blir uventet kostbar.

Konkurransen i lufta er økende, og flyselskapene annonserer med det ene tilbudet mer utrolig enn det andre. Men i praksis er det svært vanskelig å finne en billett til 199 kroner til London eller 398 kroner til Budapest. Følg disse tipsene neste gang du planlegger en reise - og muligheten for en superbillig tur øker betraktelig:

1. bud: Vær tidlig ute. Impulskjøp kan bli dyre, så jo tidligere du bestiller, jo flere billigbilletter er tilgjengelige. Særlig gjelder dette i tilknytning til ferier og høytider. På den annen side: Har du is i magen eller er svært fleksibel, kan det finnes billige billetter å få kjøpt like før avgang.

2. bud: Reis mot strømmen. De fleste som reiser på tur til London, Paris, Budapest, Nice og andre storbyer tar ei langhelg - det vil si fra torsdag eller fredag - til søndag, eventuelt mandag. På disse dagene er billettene dyrest. Velg utreise tidlig i uka hvis du kan. Mandag, tirsdag og onsdag er fine dager. Men lørdag kan også funke, siden dette er en rolig dag. Unngå for all del hjemreise på søndag, for da skal alle andre hjem. Fredag er også blitt en stor hjemreisedag.

Den samme logikken gjelder dersom du kan velge mellom flere ulike avganger på én dag. Morgen og ettermiddag er rushtid også i flytrafikken. De virkelig billige billettene har ofte utreise sent på kvelden eller midt på dagen.

3. bud: Undersøk nøye. Ofte flyr mange ulike flyselskaper den samme strekningen. Det er nesten alltid ett eller flere flyselskaper som har kampanjer med dumpingpriser, og det såkalte lavprisselskapet er ikke nødvendigvis alltid billigst. Følg med i reiselivsannonsene i aviser som Aftenposten, VG og Dagbladet på onsdager og lørdager. De aller billigste billettene er ofte kun tilgjengelige på flyselskapenes egne nettsider. Nettstedet flybilligst.com viser deg på hvilke dager prisene er lavest - men bare til noen utvalgte reisemål. Selskaper som ebookers.no har søkemotorer som kan finne fram den billigste reisen til et gitt mål. Søk på flere alternative reisedager og forsøk ulike kombinasjoner for utreise og hjemreise. Ebookers har også en smart løsning som gir deg oversikt over de billigste billettene som faktisk er solgt de siste 24 timene - sjekk her.

4. bud: Se opp for avgifter og gebyrer. De prisene du ser i avisannonsene er ofte én vei, og uten avgifter og gebyrer. Normalt skal du både ut og hjem, og må ta høyde for det. Flyplassavigfter kommer fort opp i 500 kroner på en tur/retur-reise. Dessuten har de aller fleste nettbaserte reisetjenester begynt å ta seg betalt for å booke reisen din. Gebyrene varierer sterkt. Det er gjerne snakk om 148 kroner per bestilling. Men noen selskaper krever gebyr per person som reiser, og da kan det fort bli mye penger hvis dere er en hel gjeng som skal på tur.

5. bud: Velg elektronisk billett. På toppen av gebyrene nevnt i 4. bud, kan det hende du må betale ekstra for å få flybillettene tilsendt i god, gammeldags papirutgave. Men hvem trenger billett på papir i det 21. århundre? SAS/Star Alliance lar deg sjekke inn med VISA-kortet ditt, og du trenger ikke den vanlige billetten for å slippe ombord på flyet. Norwegian sender deg en pdf-fil på e-post - og dette fungerer som billett. Elektroniske billettløsninger er kommet for fullt, og kan spare deg for penger.

6. bud: Sjekk hvor mye bagasje du kan ta med. Det er surt å måtte betale overvekt fordi du har tatt med deg for mye. Ryanair er strenge og tar seg betalt hvis du sjekker inn mer enn 15 kilo bagasje. Neppe noe problem på helgeturen til Tallinn, men sjekk selskapenes vilkår så slipper du å måtte betale sure overvektkroner.

7. bud: Sjekk transporten til/fra flyplassen. Dette har strengt tatt ikke noe med billetten å gjøre, men reisen til og fra lufthavna utgjør jo også en del av reisebudsjettet. Ryanair flyr for eksempel til mindre flyplasser, ofte langt unna den byen du egentlig har tenkt deg til. Fløy du for eksempel Ryanair til Prestwick-flyplassen ca. 45 kilometer utenfor Glasgow (bildet), måtte du i februar 2004 ta drosje til flyplassen dersom du hadde hjemreise til Norge en søndag. Flyet gikk 09.40, og det fantes ingen offentlig transport til flyplassen på en søndag morgen. Med 50 pund i ekstratugifter til drosje blir billigbilletten ikke så rimelig likevel. Så sjekk transportmulighetene og -kostandene til og fra flyplassen du skal til. Hovedflyplasser har normalt langt bedre transporttilbud enn mer obskure flystriper som kun trafikkeres av et lite antall selskaper.

8. bud: Vær skeptisk til nye aktører. Det kommer stadig nye selskaper på banen som annonserer billigturer fra Oslo Lufthavn Gardermoen og andre flyplasser. Nye og ukjente selskaper kan være luftslott som raskt forsvinner igjen. Vær skeptisk til å bestille billetter fra selskaper som ennå ikke er på vingene. Som forbruker står du svakt hvis du har bestilt en flybillett på nettet hos et ikke-eksisterende utenlandsk flyselskap.

Moses fikk ti bud, fra oss får du bare åtte.

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no