Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

De opplagte

Her er noen severdigheter i New York som du bør besøke eller se! Alt fra Frihetsgudinnen til Times Square.

Artikler i samme serie:

  1. Hele eplet i ett jafs
  2. De opplagte
  3. De høyeste
  4. De med størst historisk sus
  5. De avslappende
  6. De morsomste bydelene
  7. Den mest autentiske maten
  8. De mest kulturelle
Frihetsgudinnen

Se bilde i et større formatFrihetsgudinnen. Foto: Fredrik Larsen

Brooklyn Bridge

Se bilde i et større formatBrooklyn Bridge. Foto: Fredrik Larsen

Times Square

Se bilde i et større formatTimes Square. Foto: Fredrik Larsen

Statue of Liberty
Siden den 151 fot høye Frihetsgudinnen ble avduket i 1886, har statuen vært New Yorks desidert største ikon, ja selve symbolet på den Amerikanske drømmen. Den franske skulptøren Frédéric-Auguste Bartholdi (som også har utformet Eiffel-tårnet) og hans kompanjong, den politiske aktivisten Edouard René Lefebvre de Labouaye, brukte 21 år på å realisere ideen om å lage Frihetsgudinnen som et storslått monument til de franske republikanernes ære. Men resultatet var verdt strevet: Fremdeles gir det en helt spesiell følelse å stå ved Frihetsgudinnens føtter å se opp på den imponerende damen.

For å komme til Frihetsgudinnen må du ta Circle Lines ferge fra Battery Park på sørspissen av Manhattan. Båtturen koster 11 USD, men tar deg også med til Ellis Island. Fergebilletten må du kjøpe før du går ombord på båten på Castle Clinton, som ligger midt i Battery Park. Båten går hver dag mellom kl 9 og 17. Nøyer du deg med å se Statue of Liberty på avstand, kan du ta Staten Island-fergen. Den er gratis og gir dessuten strålende utsikt over Manhattans skyline og Ellis Island. Staten Island Ferry går fra kaien på bunnen av Whitehall Street, rett øst for Battery Park.

Brooklyn Bridge
Brooklyn-broen er verdens første hengebro av stål og imponerte de fleste stort da den ble åpnet i 1883. Fortsatt er den lange broen et storslagent syn der den strekker seg over East River. Det tar omtrent 20 minutter å krysse Brooklyn Bridge, som har en egen etasje for fotgjengere. Underveis får du ikke bare beundret den nesten katedralliknende brokonstruksjonen, du får også super utsikt over Manhattans skyline. Du kommer lettest til Brooklyn Bridge ved å ta t-banen til City Hall-stasjonen på Manhattan.

Central Park
Central Park er et kjærkommet pustehull midt i trafikkaoset, butikkene, museene og alle skyskraperne som preger Manhattan. Den store, grønne parken er spekket med idylliske stier som tar deg på kryss og tvers mellom vakre broer, skogholt, store vann og endog en vaskeekte svensk hytte. I Central Park ser du folk i alle tykkelser jogge rundt Jaqueline Onassis Reservoir. Du kan leie båt og ro rundt på The Lake og smugkikke på forelskede Amerikanske par. Du kan se en baseballkamp. Eller du kan ganske enkelt sette deg ned på en benk og nyte roen midt i storbyen. Central Park sterkker seg gjennom hjertet av Manhattan mellom 59th Street og 110th Street og er umulig ikke å finne.

Times Square
Flere enorme neonblinkende reklameplakater, lystavler og fjernsynsskjermer kan du neppe finne samlet tettere enn akkurat her. Times Square er symbolet på det kommersielle USA - her ligger brand- og megastorene, burgersjappene og Broadway-teatrene side om side med de luksuriøse kontor-skyskraperne til fornemme firmaer som Condé Nast-gruppen, det tyske forleggerimperiet Bertelsmann og det verdensomspennende nyhetsbyrået Reuters. Times Square har kallenavnet "Crossroads of the World" og ligger ved shoppingmekkaet 42nd Street mellom Broadway og fasjonable 7th Avenue. Plassen har sin egen t-banestasjon, hvor de fleste linjene stopper.
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no